Witajcie ! ;)
Maj to czas, kiedy w sklepach królują sezonowe produkty. Jednym z nich są szparagi. Dzisiejsza wersja domowej pizzy jest z dodatkiem jajka z płynnym żółtkiem, żółtą stożkową papryką, cebulą dymką i oczywiście szparagów. Oprócz tego dodałam salami, pieczarki, mozzarellę i tarty żółty ser. Cały proces przygotowania pizzy ( ciasto - sos - dodatki) zajmuje ok. 2 godzin. Warto przygotować więcej ciasta, ponieważ można je zamrozić. Dzięki temu będziemy mogli upiec pizzę wtedy, kiedy najdzie nas ochota. 

Z ok. 1 kg mąki i 1 opakowania drożdży przygotowałam aż sześć kulek ciasta. Jedna kulka to pizza o średnicy ok. 26-28 cm. Jeżeli chcemy przygotować mniej ciasta dzielimy przepis przez połowę. Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku 240'C z termoobiegiem. Ważne, aby do piekarnika wsadzić blachę do "góry nogami". Blachę umieszczamy na środkowej półce piekarnika.

Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, w pierwszej kolejności powinniśmy przygotować sos pomidorowy. Kiedy sos będzie się gotował, przystępujemy do przygotowania ciasta na pizzę.



Składniki:
Ciasto na pizzę na 5 - 6 porcji:
* 850 - 950 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 20 gramów świeżych drożdży 
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cukru
* 2 szklanki ( 2 x 250ml) ciepłej ( niegorącej!) wody
* 3- 4 łyżki oliwy
+ papier do pieczenia
Sos pomidorowy:
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 cebula średniej wielkości
* 2 puszki pomidorów ( np. krojone "Dawtona" z ziołami) można też użyć świeżych pomidorów.
* do smaku: sól, pieprz, cukier
Dodatki:
Szparagi, jajko, papryka, salami, ser żółty np. gouda lub masdammer, mozzarella, pieczarki, cebula dymka.



Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy cebulę z czosnkiem do wyraźnego zarumienienia. Następnie wlewamy dwie puszki pomidorów. Sos dusimy na średniej mocy palnika, do momentu aż zgęstnieje i znaczna część wody odparuje. Pod koniec duszenia sos możemy zmiksować blenderem. Zmiksowany sos doprawiamy solą, cukrem i ew. pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy składniki do pizzy. Obieramy szparagi, kroimy pieczarki w pół plastry, ścieramy żółty ser, wbijamy jajko do małej miseczki.
Przygotowanie ciasta:
Do misy miksera dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Miksujemy przez kilka minut za pomocą końcówki metalowego haka ( do wyrabiania ciasta). Następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i dodajemy oliwę. Ustawiamy średnią moc miksera. Jeżeli ciasto podczas mieszania jest lepkie, dosypujemy mąki. Jeżeli zbyt suche, dodajemy oliwy. Ciasto po ok. 7 minutach powinno być już gładkie, elastyczne i ciągnące się. Przygotowujemy misę do przełożenia ciasta - może być też wysoki garnek. Smarujemy go oliwą i wkładamy tam ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 - 30 minut - do wyrośnięcia.





Gdy ciasto wyrośnie uderzamy w nie pięścią. Blat kuchenny/ Stolnicę/ matę silikonową obsypujemy delikatnie mąką i na to wykładamy ciasto. Wyrabiamy krótką chwilę i dzielimy je na porcje. Możemy przygotować jedną dużą pizzę na całą blachę, dwie małe okrągłe, a pozostałe ciasto poporcjować i zamrozić.



Kiedy sos już jest odparowany i wystudzony, a ciasto mamy już gotowe, nastawiamy piekarnik na 240 stopni z termoobiegiem. Do piekarnika wkładamy blachę do góry nogami na środkową półkę.






Wykończenie pizzy:
Na blacie układamy papier do pieczenia, smarujemy oliwą i na nim ręcznie rozciągamy ciasto. Delikatnie rozprowadzamy ciasto na papierze. Formujemy okrągłą lub prostokątną pizzę. Ciasto powinno być w każdym miejscu równej wysokości i nie może być podziurawione. Kolejny krok to wyłożenie wystudzonego sosu pomidorowego. Lepiej dać go mniej, niż więcej - zapobiegniemy rozmoknięciu ciasta i zakalca. Na sos dajemy tarty ser. Na serze układamy salami, na salami pieczarki, następnie szparagi i mozzarellę. Starajmy się nie przesadzać z składnikami. To ciasto gra pierwsze skrzypce. Pizza powinna być lekka i aromatyczna. Kawałek upieczonej pizzy powinien być sztywny, nie zapadać się pod ciężarem składników. Kiedy nasza pizza jest już udekorowana składnikami przystępujemy do przełożenia pizzy wraz z papierem na gorącą blachę.
Musimy wyjąć nagrzaną blachę najlepiej na deskę. W miejsce gdzie można na kilka sekund położyć bardzo gorącą blachę. Możemy też pizzę przenieść na deskę/ drugą blaszkę i przełożyć ją na wysunietą gorącą blachę w piekarniku. Musimy znaleźć najlepszy dla nas sposób przełożenia pizzy z papierem do pieczenia na gorącą blachę. Kiedy pizza jest już w piekarniku, wylewamy na nią jajko. ( Opcja 2: jajko smażymy na patelni i przekładamy je na już upieczoną pizzę)
Pizzę pieczemy maksymalnie 10 minut. Po 7 minutach obserwujemy brzegi pizzy. Jeżeli są już zarumienione wyłączamy piekarnik. Pizzę wyciągamy z piekarnika po ok 30 sekundach - 1 minucie od wyłączenia piekarnika. Wyjętą pizzę kroimy po chwili, wrząca pizza stępi nasz nóż.
Smacznego ! ;)



2 komentarze:

  1. Swojska pizza najlepsza, u nas najlepiej się sprawdza wersja "czyszczenie lodówki" ;-)

    OdpowiedzUsuń