Witajcie! ;)
Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszną i kruchą kakaową tartę! Przygotowanie jej jest naprawdę łatwe, a efekt jest powalający! Jako masę użyłam czekoladowego ganache z mascarpone. Ganache przygotowujemy dzień wcześniej ( to jedyny "mankament" ), ale bez wątpienia warto!



Ku memu zdziwieniu, w tym roku moja czereśnia bardzo obficie zaowocowała. Przez poprzednie lata nie była tak hojna. W marcu tego roku zastosowałam solidne cięcie gałęzi. Zależało mi na tym, aby do wewnątrz korony drzewa dochodziło słońce, wiatr oraz deszcz ;) Dzięki temu, owoce pojawiły się w sporych gronach już na najniższych gałęziach. Tak oto ta niezliczona ilość przepysznych czereśni, zainspirowała mnie do przygotowania dzisiejszej tarty! ;)



Formę jaką użyłam do tarty ma 26cm średnicy i wyjmowany spód. Szczerze polecam tego typu foremki, ponieważ z łatwością możemy wyjmować tartę.
Reasumując poniżej przedstawiam Wam przepis na kompozycję iście doskonałą! ;)

Składniki na kruchy spód:
* 250 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 140 gramów bardzo zimnego masła
* 3/4 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli lubicie dość słodkie ciasto)
* 25 gramów kakao ( ok 2 kopiate stołowe łyżki)
* 1 żółtko w temperaturze pokojowej
* 1/2 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany 18%

Czekoladowa masa:
Składniki do przygotowania ganache:
* 1 czekolada mleczna "milka"
* 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
+ mascarpone

Składniki potrzebne do przygotowania czereśni w żelu:
* 450 gramów czereśni
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 150 ml wody
* 2 - 3 łyżki cukru



Przygotowanie kruchego spodu:
Masło kroimy w kostkę ( pamiętajmy aby masło było naprawdę zimne). Mąkę pszenną łączymy z masłem oraz kakao i siekamy. Można siekać nożem lub łopatką metalową (sprawdź TUTAJ w jaki sposób przygotowałam szarlotkę ;) ). Ja preferuję łopatkę, jest bardziej poręczna i wygodna. W momencie gdy mąka razem z masłem i kakao będzie przypominała konsystencję piasku, robimy wgłębienie. Dodajemy cukier puder, żółtko i śmietanę.
Wszystko razem łączymy nadal siekając. Kiedy składniki wyraźnie się połączą, a ciasto będzie bardziej zbite możemy wyrabiać je rękami. Nie długo, minutę, dwie i tworzymy zwartą kulę. Następnie nieco ją spłaszczamy i chowamy do lodówki na ok. 15-20 minut.

Nastawiamy piekarnik na 180'C grzanie góra/dół. Formę do tarty smarujemy masłem - spód oraz brzegi. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na wysokość ok. 4 mm. Ciasto przekładamy na formę, ubytki dolepiamy i dziurkujemy ciasto za pomocą widelczyka.
Przygotowaną formę z tartą wkładamy na 10 minut do lodówki, następnie od razu z lodówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Tartę pieczemy ok. 30 minut. Upieczoną tartę wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie ganache do masy z mascarpone:
Czekoladę mleczną ( może być też gorzka ) rozbijamy na drobne kawałki. Śmietankę wlewamy do małego garnka z grubym dnem. Śmietankę podgrzewamy tak aby była gorąca ale nie zagotowała się. Dodajemy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Mieszamy do momentu aż czekolada z śmietanką wyraźnie się połączy. Powinna powstać lejąca, gładka masa nieco płynna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia, następnie przykrywamy bardzo szczelnie i dajemy do lodówki na całą noc. Sprawdź TUTAJ w jaki sposób przygotowałam ganache do czekoladowego tortu! ;)

Następnego dnia do średniej wielkości misy przekładamy mascarpone, wlewamy ganache i miksujemy na najwyższych obrotach. Masa po kilku minutach zrobi się zbita, puszysta i podwoi swoją objętość.



Przygotowanie czereśni w żelu:
Czereśnie myjemy, drylujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy czereśnie wyraźnie zmiękną, odstawiamy je do całkowitego wystudzenia.

Wykończenie tarty:
Na wystudzony spód wykładamy masę czekoladową. Możemy masę przełożyć do rękawa cukierniczego i za pomocą dowolnej tylki wypełnić naszą tartę ;) Na wierzch wykładamy wystudzone czereśnie. Brzegi tarty możemy posypać cukrem pudrem i ( jak widać na zdjęciu poniżej) gdzieniegdzie powbijać dekoracje z gorzkiej czekolady ;)

Smacznego! ;)

1 komentarz: