Dzisiejsza odsłona knedli w nieco innym wydaniu. Zamiast śliwek, wykorzystałam jabłka z własnego ogrodu. Kartoffel-Apfel-Knödel bo o nich mową są pysznym pomysłem na słodki obiad dla najbliższych. Tradycyjnie podane z podsmażoną na złoto bułką tartą i twarogowym kremem z płatkami migdałowymi.. tworzą kompozycję doskonałą! ;)
Jesień zbliża się wielkimi krokami.. wieczory są chłodniejsze, szybciej nastaje mrok a w naszym menu pojawiają się rozgrzewające dania. Jednym z jesiennych akcentów jest bez wątpienia cynamon, a raczej jabłka z cynamonem. Rozgrzewająca korzenna przyprawa, połączona z naszymi polskimi jabłkami w pulchnym, ziemniaczanym cieście. Czego chcieć więcej ?
Knedle ziemniaczane to jedno z dań, które przywołuje wspomnienia. Pulchne knedle (najczęściej ze śliwami) w głębokiej misce, polane obficie śmietaną i posypane cukrem. Tak proste, a tak pyszne! Prawda jest taka, że knedle smakują świetnie nie tylko ze śliwkami. Wersje z truskawkami, brzoskwiniami, morelami, malinami czy borówkami są równie obłędne! I doskonale o tym wiedzą w Bośni i Hercegowinie. W mieście Banja Luka istnieje kawiarnia o nazwie "Gotiva Knedle", specjalizująca się właśnie w knedlach ;) Przygotowują tam cudowne knedle z płynną czekoladą, mango, w przeróżnych posypkach, pistacjowych, kokosowych i w polewach. Totalny obłęd ! Zaobserwujcie ich instagram. Są mistrzami ;)
Aby knedle ziemniaczane ( wersja z twarogiem też jest świetna) wyszły naprawdę dobre i trzymały formę, ważna jest odmiana ziemniaków. Idealne odmiany ziemniaków to te najbardziej mączyste, które się rozpadają i mają sypki miąższ. Są to odmiany typu C - Tajfus, Gracja, Gustaw, Bryza i Ibis. Z odmian ziemniaków typu A i B przygotujemy świetne frytki i sałatki.
Reasumując poniżej przedstawiam przepis na przepyszne knedle z jabłkami.
Składniki na ok 23-25 szt. knedli:
* 1,3 kg ziemniaków typu C ( z których otrzymamy ok. 1 kg w końcowej fazie)
* 2 szczypty soli
* 5 dużych jabłek ( *najlepsze odmiany: Szampion /Lobo/ Makintosz)
* 1 łyżeczka cynamonu
* cukier brązowy do smaku
* 1 łyżka masła klarowanego
* 200 gramów twarogu tłustego
* 200 gramów jogurtu greckiego
* pół szklanki mleka krowiego/ migdałowego/kokosowego
* 150 gramów płatków migdałowych
* 1 łyżka cukru pudru
* bułka tarta
* masło klarowane
Dodatkowo:
* wałek do ciasta
* łyżka cedzakowa
* mąka pszenna w zasięgu ręki do podsypywania blatu roboczego
* blender lub blender kielichowy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, stawiamy na 2 minuty na palnik, po to aby odparować pozostałą wodę z dna. Następnie przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki przygotowane dzień wcześniej, lepiej zachowują się podczas lepienia.
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z żółtkami, mąką i solą. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę./blat i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe kiedy wyraźnie się połączy z mąką i delikatnie przylepia się do dłoni. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i wałkujemy/rozpłaszczamy na wzór okrągłego placuszka. Na każdy placuszek nakładamy łyżeczkę/ półtorej przygotowanych wystudzonych jabłek. Uformowane knedle odkładamy na wcześniej przygotowaną tacę, oprószoną mąką.
* Nadmiar knedli możemy zamrozić. Ważne aby najpierw mrozić je na tace oprószonej mąką, tak by nie dotykały siebie nawzajem. Po ok 30 minutach mrożenia, możemy przełożyć knedle do woreczka próżniowego i przechowywać do 3 miesięcy.
Knedle wrzucamy delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej się, osolonej wody. Wrzucamy po ok. 5 -6 sztuk na jeden szeroki garnek. Muszą swobodnie pływać i nie dotykać siebie nawzajem. Knedle wyławiamy łyżką cedzakową po ok. 4 minutach od wypłynięcia na wierzch.
* Nadmiar knedli możemy zamrozić. Ważne aby najpierw mrozić je na tace oprószonej mąką, tak by nie dotykały siebie nawzajem. Po ok 30 minutach mrożenia, możemy przełożyć knedle do woreczka próżniowego i przechowywać do 3 miesięcy.
Knedle wrzucamy delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej się, osolonej wody. Wrzucamy po ok. 5 -6 sztuk na jeden szeroki garnek. Muszą swobodnie pływać i nie dotykać siebie nawzajem. Knedle wyławiamy łyżką cedzakową po ok. 4 minutach od wypłynięcia na wierzch.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kosteczkę. Dodajemy cynamonu i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy cukier brązowy według upodobań. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu twarogowo-migdałowego
W dużej misy lub w kielichu blendera umieszczamy : twaróg jogurt grecki, mleko, migdały i cukier puder. Wszystko miksujemy na gładki puszysty mus.
* bułkę tartą prażymy na suchej patleni do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło klarowane.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy