Wczoraj upiekłam rozpływające się w ustach Raspberry Cinnamon Rolls, czyli trochę lata w typowo jesiennym wypieku. Element kwaśny w cynamonowych ślimaczkach, przełamuje słodycz i tworzy przyjemny balans. Kropką nad i jest polewa z ubitego na puch masła z kremowym mascarpone. Odrywane cynamonowe ślimaczki doskonale smakują z szklanką ciepłego mleka, poranną kawą lub herbatą. Znikają w momencie, a przygotowanie ich jest bardzo proste i przyjemne. Jedyne o czym musimy pamiętać to wyjęcie z lodówki wszystkich składników przynajmniej 30 minut wcześniej, tak aby nabrały temperatury pokojowej.
Forma jakiej użyłam do pieczenia ma 30 cm średnicy.
Składniki na ciasto:
* 340g mąki pszennej tortowej typ 450/ 500
* 1 jajko rozm .M
* 1/2 szklanki ciepłego (niegorącego!) mleka (125ml)
* 20 gramów świeżych drożdży lub 7 gramów drożdży suszonych instant
* 2 płaskie łyżki stołowe cukru kryształu
* 60 gramów masła min 82%
* szczypta soli
Składniki na masę cynamonową:
* 50 gramów miękkiego masła min 82%
* 3 łyżki stołowe cukru najlepiej brązowego/ ew. białego
* 3 płaskie łyżeczki cynamonu
* 1 płaska łyżeczka kakao
Składniki na polewę:
* 60 gramów miękkiego masła min 82%
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 250 gramów philadelphia
* 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego/ cukru wanilinowego
* 2-3 łyżki stołowe mleka w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
* 1 jajko do smarowania wierzchu ciasta
* 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
Ponadto potrzebujemy:
* tortownicę o wymiarach 28cm-30cm
* papier do pieczenia
* duża miska + rózga
* mikser do przygotowania polewy
* ostry nóż
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy ręcznie. W pierwszej kolejności musimy przygotować sobie wszystkie składniki i zadbać o to by były w temperaturze pokojowej. Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce pod ściereczką. W przypadku drożdży instant ten proces pomijamy. Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę przesiewamy i przesypujemy do misy.
Najpierw do mąki dodajemy mleko z drożdżami i cukrem. Mieszamy i dodajemy roztrzepane jajko i szczyptę soli. Znów mieszamy aby pozbyć się ewentualnych grudek. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Całość łączymy za pomocą rózgi do uzyskania gładkiego i puszystego ciasta. W końcowej fazie możemy ciasto wyrabiać przez krótką chwilę rękoma. Jeżeli za bardzo się lepi, podsypujemy niewielką ilością mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę cynamonową. Miękkie masło łączymy ze wszystkimi składnikami i ucieramy za pomocą łyżki lub widelca. Powinna powstać masa przypominająca masę "marcepanową" - czyli niezbyt zbita, taka którą bez problemów będziemy mogli wysmarować ciasto.
Mrożone maliny warto wcześniej rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym. Zapobiegniemy powstaniu zakalca. Ciasto z zamrożonymi malinami może przed pieczeniem nie wyrosnąć, lub rosnąć bardzo długo.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat/matę/stolnicę chwilkę wyrabiamy aby pozbyć je pęcherzyków powietrza (klejące podsypujemy niewielką ilością mąki). Następnie wałkujemy na kształt prostokąta, na grubość ok. 4 milimetrów. Rozwałkowane smarujemy przygotowaną wcześniej masą. Na wierzchu układamy maliny i zwijamy ciasto w rulon. Zwijamy od siebie, delikatnie i bez pośpiechu, tak aby nie uszkodzić ciasta. Za pomocą ostrego noża, rulon kroimy w kawałki mierzące ok 4,5 cm. Przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem. Warto zachować między każdym kawałkiem odstęp, ponieważ podczas pieczenia się połączą. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
W momencie drugiego wyrastania ciasta możemy przygotować polewę. Ważne jest aby zarówno masło, mleko jak i serek były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na biały puch (do momentu az będzie białe i podwoi objętość). następnie przy średnich obrotach miksera dodajemy w trzech partiach serek. Przy zbyt gęstej masie dodajemy 3 łyżki mleka. Po pierwszej dodanej łyżce mleka obserwujemy polewę. Musi być kremowa ale trzymająca poziom - nierozlewająca się. Mogą tak naprawdę wystarczyć 2 łyżki mleka. Gotową polewę wstawiamy do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180'C z termoobiegiem. Wierzch cynamonek przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Do nagrzanego piekarnika wkładamy cynamonki i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone powinny być mocno zarumienione, wyrośnięte i sprężyste. Studzimy przy uchylonym piekarniku ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy i letnie cynamonki obficie smarujemy przygotowaną wcześniej serowo-maślaną polewą.
Smacznego! ;)
Czy da się upiec w foremce 26 cm?
OdpowiedzUsuńTak da się,jak widać na zdjęciach bułeczki miały dużo luzu w formie 30cm.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuń