Witajcie!Czas świątecznych przygotowań trwa w najlepsze. Wielkanocne wypieki to przede wszystkim babki, mazurki i serniki. Przepisy na wszystkie te pyszności znajdziecie na mojej stronie, a jeszcze dzisiaj podzielę się z Wami kolejną recepturą. Babka pieczona w prostokątnej formie o kakaowym wnętrzu z błyszczącą polewą z białej czekolady. Baba piaskowa w wersji deluxe, która przyozdobi każdy wielkanocny stół. Jest puszysta, krucha, o limonkowym aromacie podkręcona słodką polewą. Efektowna, niecodzienna odsłona tradycyjnej babki wielkanocnej przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi.
Polewę z białej czekolady przygotowałam z użyciem doskonałej śmietanki 36%. Śmietanka Piątnicy nie warzy się, nadaje niebywały połysk polewy, gęstość i cudownie podkreśla smak czekolady.
Dzisiejszy przepis jest jedną z propozycji wielkanocnych ciast. Zapraszam Was do skorzystania również z przepisów na babkę w solonym karmelu z orzechami, sernika stracciatella z kawałkami czekolady i wanilią oraz na mazurek z masą krówkową i malinami.
Sernik stracciatella na zimno > TUTAJ
Mazurek z masą z krówek i malinami > TUTAJ
Babka z solonym karmelem i orzechami > TUTAJ
Dzisiejszy przepis jest jedną z propozycji wielkanocnych ciast. Zapraszam Was do skorzystania również z przepisów na babkę w solonym karmelu z orzechami, sernika stracciatella z kawałkami czekolady i wanilią oraz na mazurek z masą krówkową i malinami.
Sernik stracciatella na zimno > TUTAJ
Mazurek z masą z krówek i malinami > TUTAJ
Babka z solonym karmelem i orzechami > TUTAJ
Zapraszam Was również do skorzystania z przepisów na wyśmienitą pieczeń z karczku (przepis w zakładce "dania główne) oraz wyśmienite bitki wieprzowe z buraczkami i gulasze wieprzowe/z cielęciny oraz z kurczakiem.
Babkę przygotowałam w formie prostokątnej o wymiarach: 35cm x 12cm. Tę samą babkę przygotujecie w okrągłej foremce z kominem 24cm średnicy.
Składniki:
* 160 gramów ( 1 szklanka) mąki pszennej tortowej typ 450/500
* 90 gramów (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
* 200 gramów masła minimum 82%
* 200 gramów cukru
* 4 jaja w rozmiarze L w temperaturze pokojowej
* 1 łyżka stołowa cukru wanilinowego ew. 1 laska wanilii
* 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
* sok z całej limonki
* sok z całej limonki
* skórka z całej wyparzonej limonki
+ odrobina bułki tartej i masła do wysmarowania blaszki
Polewa z białej czekolady:
* dwie tabliczki białej czekolady ( 2x80 gramów)
* 200 gramów śmietanki 36% Piątnicy
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności w garnuszku roztapiamy 200 gramów masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy sok z limonki i startą, wyparzoną skórkę z limonki. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jaja w temperaturze pokojowej umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem. Ubijamy (7-8 minut) na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, jasnej i puszystej masy. W międzyczasie dodajemy cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z laski wanilii
Podczas ubijania jajek nastawiamy piekarnik na 170'C grzanie góra/dół. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą - nadmiar strzepujemy.
W osobnym naczyniu łączymy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Moc miksera, którym ubiliśmy jaja, zmniejszamy na najsłabszą. Dodajemy do jajek wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, dodajemy małym strumieniem wystudzone masło. Konsystencja masy powinna przypominać gęsty budyń.
W osobnym naczyniu łączymy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Moc miksera, którym ubiliśmy jaja, zmniejszamy na najsłabszą. Dodajemy do jajek wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, dodajemy małym strumieniem wystudzone masło. Konsystencja masy powinna przypominać gęsty budyń.
Do osobnej miseczki odkładamy 1/3 masy. Dodajemy 2 łyżki stołowe kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do momentu aż masa będzie miała ładny, jednolity kolor.
Do foremki wylewamy obie masy - możemy to zrobić naprzemiennie, wspomóc się wykałaczką, zrobić kilka ósemek. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 45 min - do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie polewy z białej czekolady:
Przygotowujemy niewielki garnuszek z 3/4 ilości wody. Na garnku stawiamy miskę, tak aby nie dotykała wody. Do miseczki wkładamy pokruszone kostki białej czekolady. Na wolnym ogniu przygotowujemy tzw. kąpiel wodną. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietankę 36%. Dokładnie mieszamy rózgą do połączenia się składników. Gotową polewę wylewamy na wystudzoną babkę, możemy przesmarować boki.
Babkę dekorujemy według własnych upodobań. Możemy użyć physalis (miechunki), suszonych moreli, migdałów, płatków migdałowych i np. złotych dekoracyjnych kuleczek. Smacznego!
Moi Drodzy czytelnicy,
Życzę Wam zdrowych, spokojnych i przepełnionych miłością i radością Świąt Wielkanocnych! Choć nieco inne, z ograniczeniami i w mniejszym gronie, życzę Wam optymizmu i nadziei. Aby w te Święta panowała harmonia i czas na chwilę zwolnił. Smacznego jajka, pysznych wypieków i mokrego Śmigusa Dyngusa!
Brak komentarzy