Witajcie! Dzisiejszy przepis jest w głównej mierze dedykowany wiernym fanom czekolady :) Obłędnie czekoladowe z odrobiną rumu, wilgotne z czekoladową polewą i truskawkami. Brownie to jedno z tych ciast, które jest zbite, gliniaste i przypomina zakalec. Schłodzone, z chrupką polewą z mlecznej czekolady i polskimi truskawkami to niebo na podniebieniu.
 

Do przygotowania czekoladowego brownie użyłam dwóch i pół gorzkich, wedlowskich czekolad 70%. Im wyższa zawartość kakao w czekoladzie, tym lepsze ciasto. Z kolei do polewy użyłam połowę gorzkiej czekolady i tabliczkę mlecznej milki :) Brownie doskonale sprawdzi się na niejednym spotkaniu w gronie znajomych lub rodziny. Zamiast truskawek, na wierzch można położyć inne owoce sezonowe - maliny, porzeczki, agrest czy jagody.

Składniki:
* 250 gramów gorzkiej czekolady - polecam wedlowskie 70%
* 3 łyżki stołowe kakao
* 6 jaj w rozmiarze M w temperaturze pokojowej
* 200 gramów drobnego cukru
* 250 ml (szklanka) mleka
* 150 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
* 150 gramów masła min 82%
* 30 ml rumu
 

Dodatkowo:
* 50 gramów gorzkiej czekolady 70%
* 100 gramów mlecznej czekolady
* 150ml słodkiej śmietanki 30-36%
* ok. 200 gramów truskawek do dekoracji

Ponadto potrzebujemy:
* formę do pieczenia o średnicy 24cm - 26 cm
* papier do pieczenia
* mikser
* garnek + misę do kąpieli wodnej  

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności wyścielamy dno tortownicy papierem do pieczenia. Zamykamy obręcz.
Następnie nastawiamy piekarnik na 160 stopni grzanie góra/dół.

Przygotowujemy kąpiel wodną - do garnka nalewamy wodę ( wysokość 1/3 garnka). Na garnku układamy metalową/szklaną misę tak aby ta nie dotykała wody. Do misy wkładamy: połamaną czekoladę, masło, mleko i rum. Całość podgrzewamy na średniej mocy palnika, tak aby składniki wyraźnie się połączymy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe odstawiamy na bok.


W osobnej misy, na najwyższych obrotach miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą i jasną masę.

Przesianą mąkę wraz z kakao dodajemy do puszystej masy z jajek - miksujemy na średnich obrotach przez krótką chwilę - tylko do połączenia składników. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, mlekiem i rumem. Ostrożnie i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki/ drewnianej łyżki.


Jednolitą masę bez grudek przelewamy do wcześniej wyścielonej papierem tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni góra/dół na środkową półkę. Pieczemy 50 min - do suchego patyczka.

Przygotowanie czekoladowej polewy:
W kąpieli wodnej łączymy śmietankę, czekoladę gorzką i mleczną. Podgrzewamy na średniej mocy palnika często mieszając. Gotową polewę studzimy, letnią wylewamy na wystudzone ciasto. Następnie dekorujemy truskawkami lub innymi owocami. Smacznego!

1 komentarz: